Toneel 

BABA

in de voetsporen van baba

-Baba, kort voor Babuschka, betekent Oma in het Russisch- 

Het is 1944 als de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland. 

In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon in haar voetsporen dezelfde reis af, van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen, en gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd. 

De reis van Willem resulteerde eerder in de succesvolle podcast BABA en wordt nu naar het toneel gebracht. Samen met actrice Evgenia Brendes duikt Willem de geschiedenis van zijn oma in en komt achter een heel andere kant van Baba dan hij aanvankelijk dacht.  


Na afloop is er de gelegenheid om in gesprek te gaan met de acteurs Willem Voogd en Evgenia Brendes over de voorstelling (± 15 minuten).

Zij beantwoorden vragen over het maakproces en de onderwerpen die de voorstelling aansnijdt.


De pers over BABA:

“Voogd en Brendes, beiden charmant en met een onmiskenbare onderlinge chemie, twisten komisch om de regie over het verhaal.” – de Volkskrant (★★★★)

“Voogd draagt het verhaal van zijn oma met een aanstekelijke liefde, wat Baba een warme en sympathieke voorstelling maakt” – Theaterkrant


Credits:
Tekst: Dorien van Gent 
Regie: Frank Siera 
Producent: Akkers en Velden 
Muziek: Darius Timmer 
Met: Willem Voogd en Evgenia Brendes 

Borrel Arrangement
Maak je bezoek compleet met een borrelarrangement.

Als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!