Gepubliceerd op 11 oktober 2022

Winnaars Poelifinario bekend!

De VSCD-Cabaretjury maakte gisteren tijdens het cabaretgala in het Haags theater Diligentia de winnaars bekend de cabaretprijzen - de Poelifinario’s en Neerlands Hoop - voor theaterseizoen 2021-2022.

Dit zijn de uiteindelijke gelukkigen in de verschillende categorieën.  

Winnaar Poelifinario 2022 in de categorie Engagement:
Tim Fransen met De mens en ik
De Cabaretjury: “Na twee door oude filosofen gedomineerde programma’s durfde Tim Fransen het roer om te gooien. In De mens en ik wordt hij door buitenaardse wezens zélf aangesteld als wijsgeer. Hij moet een belangrijke vraag beantwoorden: doen Homo sapiens meer kwaad of meer goed op aarde? Binnen dat raamwerk wisselt de cabaretier scherpe analyses over de mens af met hilarische verhalen op microniveau. Deze goed uitgebalanceerde voorstelling laat zien dat Fransen blijft groeien. Zonder de filosofie volledig te verlaten, verbreedt hij zijn wapenarsenaal.”


Winnaar Poelifinario 2022 in de categorie Entertainment:
Richard Groenendijk met Voor iedereen beter
De Cabaretjury: “Richard Groenendijk is al jaren één van de beste entertainers van Nederland. Ook Voor iedereen beter zit weer vol hilarische conferences, een stortvloed aan beledigingen en een paar zeer ontroerende liedjes. Het is daarnaast de meest persoonlijke voorstelling die hij ooit maakte. Op meerdere momenten is de strijd zichtbaar die Groenendijk levert tegen zichzelf, al dan niet imaginaire vijanden en de misvatting dat het volk inferieur is aan de elite. Deze subtiele rode lijn tilt dit programma nog boven zijn eerdere werk uit.”


Winnaar Poelifinario 2022 in de categorie Kleinkunst:
Alex Roeka met Nieuwe dromen

De Cabaretjury: “Het is geen gemakkelijke taak om melancholie en levenslust binnen één voorstelling te verenigen. Toch slaagt Alex Roeka daar met Nieuwe dromen glansrijk in. Vanuit verlopen cafés zingt hij zijn 77-jarige hart leeg zonder het heden of de toekomst als minder belangrijk te beschouwen. Roeka’s doorleefde, maar krachtige stemgeluid geeft extra diepte aan poëtische teksten over onder meer het genot en de pijn van grootse liefdes. Omdat zijn zeer persoonlijke verhalen en liederen naadloos in elkaar overgaan, krijgt de voorstelling het karakter van een ontroerende theaterbiografie.”


Winnaar Neerlands Hoop 2022:
Kirsten van Teijn met (S)EXPERIMENT

De Cabaretjury: “Kirsten van Teijn was burgerlijk tevreden met haar vent toen ze als een blok viel voor een vrouw. Wat doe je dan? Negeer je je gevoelens, ga je weg bij je vriend of zoek je een onorthodoxe levensvorm waarin beide relaties naast elkaar mogen bestaan? Van Teijn koos, gelukkig, voor dat laatste. (S)EXPERIMENT is een opzwepende, moderne en urgente voorstelling. De fysiek sterke cabaretière is gegroeid in haar eigenheid en vond een plek voor al haar talenten. Ze viert de duoliefde uitbundig zonder het moeilijke traject ernaartoe te negeren.”De prijzen
De Cabaretprijzen zijn in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw-directies (VSCD) in het leven geroepen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het hart van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een zo compleet mogelijk publiek. Daarom eren de podia, verenigd in VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres voor de meest indrukwekkende podiumprestaties.
De Poelifinario is de cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Deze prijs wordt uitgereikt in drie categorieën: entertainment, engagement en kleinkunst.
De Neerlands Hoop is de cabaretprijs voor de meest veelbelovende theatermaker(s) met een groot toekomstperspectief.

De jury
De Cabaretjury 2021-2022 bestaat uit:
Nico Baars (voorzitter), directeur Cultuurbedrijf Tiel
Marijt Helmink, directeur Theater De Storm
Joris Kemps, directeur Theater Hof 88
Charlotte Louwers, directeur Theater De Bussel
Mike Peek, recensent het Parool
Victorine Plante, artistiek leider theatergroep Aluin
Rob van Wijk, directeur Theater de Stoep

De prijsuitreiking
De VSCD-Cabaretprijzen zijn op maandagavond 10 oktober in Den Haag uitgereikt tijdens het Cabaretgala 2022 op cabaretpodium Diligentia. De samenwerkende theaters Diligentia & PePijn maken zich sterk voor de groei en ontwikkeling van cabaret en organiseren deze gala-avond als viering van de sector.

De Nederlandse fotograaf Corb!no (Maarten Corbijn) maakt portretten van de winnaars, die komen te hangen in de foyer van Diligentia. De gelauwerden krijgen tijdens de prijsuitreiking een symbolische trofee in de vorm van een betonnen camera, gemaakt door kunstenaar Doc Visser.

De uitreiking van de VSCD-prijzen wordt mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart

Als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!