Gepubliceerd op 4 november 2022

Pride Photo Expo feestelijk geopend

Vrijdag 4 november opende wethouder Gijs van Malsen de Pride Photo tentoonstelling. Samen met een een vertegenwoordiger van de Rijswijkse Regenbooggemeenschap onthulde hij tijdens een feestelijke bijeenkomst 20 reusachtige fotopanelen. Deze openlucht fototentoonstelling reist het hele land door en is tot en met 24 november te zien voor het bordes van de Rijswijkse Schouwburg.

 Dit jaar is het thema van de exopsitie ‘Celebrating the Unseen’, waarmee de meer ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap onder de aandacht worden gebracht. De bezoeker ziet 20 grote panelen met foto’s van kunstenaars uit de hele wereld.  Wethouder Gijs van Malsen: “Deze tentoonstelling past helemaal in onze ambitie om iedere Rijswijker gelijke kansen te bieden in de samenleving. In deze gemeente is geen plek voor homofobie, bifobie, transfobie, interseksefobie en al die andere fobietjes die te maken hebben met iemands seksuele geaardheid. Daarom ben ik heel blij met deze tentoonstelling, zodat men meer begrip en respect heeft voor mensen met een andere achtergrond en geaardheid.”

Waar gaan de foto’s over? Stichting Pride Photo Award organiseert jaarlijks een fotoverkiezing en baseert de tentoonstelling op de winnende foto’s. Naast de winnende foto’s in de verschillende categorieën, worden ook urgente, verrassende en mooie ‘Unseen’ beeldverhalen getoond. Bijvoorbeeld over de mate waarin LHBTQIA+ personen wereldwijd hard getroffen zijn door de pandemie. Maar ook de onderdrukking van de LHBTQIA+ mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen en geweld tegen trans personen. Het vergroten van acceptatie De onderwerpen worden toegelicht in korte teksten op de fotopanelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen, waarmee aanvullende informatie en een audio fragment kan worden opgeroepen over de fotograaf, het werk en het onderwerp van de foto(s). “Ik denk dat we erin geslaagd zijn een tentoonstelling neer te zetten die bezoekers kennis laat maken met de minder bekende kanten van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap,” aldus directeur Hein-Jan Keijzer van Pride Photo. “Ik hoop dat heel veel mensen deze gratis tentoonstelling gaan bekijken en worden aangezet tot denken over seksuele- en genderdiversiteit, wat kan leiden tot een dialoog en uiteindelijk tot het vergroten van de acceptatie.”  

Op 11 en  27 oktober 2023 komt de voorstelling Boys won't be boys naar de Rijswijkse Schouwburg; een wervelende collage vol inspirerende verhalen uit Rijswijk over het thema mannelijkheid. 


De Pride Photo Tentoonstelling reist door heel Nederland en zal tot en met januari 2023 alle provincies aandoen; in Rijswijk staat hij 3 weken en is gratis te bezoeken. Stichting Pride Photo Award Stichting Pride Photo Award is een Nederlandse organisatie, opgericht in 2010, die tot doel heeft om de tolerantie rond seksuele- en genderdiversiteit in de samenleving te vergroten. 
 

Als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!